FS Rozmarija reprezentoval v Grécku

09.08.2010 Prešov

FS Rozmarija, ktorý pracuje pri ABC - CVČ v Prešove, sa v sobotu 31.7.2010 vrátil šťastlivo z Medzinárodného folklórneho festivalu z Grécka.
Tento festival sa konal na prekrásnom Peloponézskom poloostrove, pri mori obklopenom horami. Súbor Rozmarija, bol na tomto festivale ako zástupca Slovenska, ako prvý zo Slovenska. Doteraz, v týchto miestach, diváci nezhliadli ešte slovenský folklór.
Konkurencia bola veľmi vysoká a kvalitná, napriek tomu, že festival sa konal na tomto mieste po 6-krát. Ale Rozmarijčatá držali krok popri vynikajúcich súboroch zo Srbska, Turecka, Gruzínska, Bulharska, Kórey a 17- tich súboroch z Grécka. A nakoniec bola Rozmarija ocenená ako najlepšia na festivale. K úspechu dopomohli aj hudobne nadaní priatelia Rozmarije, ktorích Rozmarija stretla na potulkáh svetom, z Moravy so súboru Šmykňa a zo súboru Váh, z Púchova. Celá táto úchvatná medzinárodna zostava ukončila tento festival vystúpeniami potom na Slovensku ešte v deň príchodu, v Rokycanoch a v nedeľu 1.8.v Šariš- parku a na festivale v Liptovskej Tepličke.
Súbor prezentoval svoju tvorbu v Grécku každý večer, na javisku mega rozmerov pred tisíckami divákov a burácajúceho potlesku. Za odmenu si potom užíval pohladenie teplého mora, krásu citrónovo – pomarančových farebných záhrad a nádherne scenérie zeme horsko - morského pobrežia mestečka Kalavryta, aj cafebar s palmami a bazénom so všetkým, čo k tomu patrí.
O tom, že východniari z Prešova mali úspech, svedčia aj pozvania do Dubaja, Srbska, Gruzínska a Grécka na budúci rok. Kiežby aj doma ocenili ľudia krásu nášho folklóru, aj umenie mladích ľudí prezentovať ju v najlepšej podobe.

Dana Kovalčiková
 

Vyberte región

mark